26 Temmuz 2021 Pazartesi

Ürün İnceleme : Tek Bir Radyant Sistemle Hem Isıtma Hem Soğutma



 

 

 

 

 

Radyant sistemler söz konusu olduğunda, akla ilk gelen; ısıtmadır. Belki de hayal gücünü cezbeden, kışın sıcak zeminlerin beklenmedik konforu veya buzsuz bir kaldırımın güvenliğidir.


Ancak radyant sistemlerin ısıtabileceği kadar soğutabileceğini de unutmamak önemlidir. Hatta aynı ısı transferi prensibine göre çalışır; su gibi, ısı da daha büyük bir konsantrasyondan daha az bir konsantrasyona geçme eğilimindedir.


Kışın, radyant sistem borularındaki sıcak sudan daha soğuk zemine (veya duvarlara, tavana, kaldırıma) ve çevredeki havaya ısı transferleri söz konusuyken yaz aylarında rota tersine çevrilir; hava ve yüzeylerden radyant sistemden geçen soğuk suya ısı transferleri gerçekleşir, böylece hava ve yüzey sıcaklıklarını düşürür.


Her radyant sistemin hem ısıtma hem de soğutma için tasarlanmasına gerek yoktur. Ancak her ikisini de yapan konut ve ticari sistemlerin mühendisliğini yapmak nispeten kolaydır.
Tipik olarak, ikili bir sistem, soğutma için kullanıldığında ısı transferini idare etmek için daha dar boru aralığı gerektirir. Bu ek boru sistemi, daha büyük yüzey alanı nedeniyle ısıtma mevsimi boyunca daha düşük sıcaklıkta sıcak suya izin verir.


Yoğuşma, özellikle nemli ortamlarda radyant soğutma ile ilgili bir endişe kaynağı olabilir, ancak uygun şekilde tasarlanmış bir sistem, en yüksek nemli koşullarda bile yoğuşma olmadan çalışabilir. Bunun bir örneği, yüksek güneş yüküne, arka plan nemine ve çok sayıda yolcu trafiğine rağmen radyant soğutma kullanan Tayland'daki Yeni Bangkok Uluslararası Havalimanı'dır.

Yazının devamı için lütfen [burayı] tıklayınız.

Kaynak : Tesisat Market Dergisi

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder