31 Temmuz 2017 Pazartesi

MTH için Proje Hesapları : Boru Çapı Basınç Kaybı Hesabı

Merhaba arkadaşlar;










Bugün ki yazımızda MTH için Proje Hesapları modülü içerisinde yer alan ve ısıtma soğutma boru hatlarının basınç kaybı hesaplarında bize yardımcı olan Isıtma-Soğutma Boru Çapı Basınç Kaybı penceresine kısa bir bakış yapacağız.


Boru çapı, basınç kaybı hesabı yapmak çok kolay














Proje hesapları modülü içerisindeki 12 çeşit hesaptan en önemlilerinden biri sayılabilecek Isıtma/Soğutma boru çapı hesabını MTH için Hava kanalı hesabı anlatımında geçen hat yöntemi ile çok çabuk bir şekilde hesaplayabiliyoruz. Genel bilgiler arasında, tesisat ile ilgili maksimum ve minimum hız ve yükler, boru malzemeleri, akışkan tipleri ve sıcaklıkları gibi değerleri seçiyoruz. Hattı oluşturan boru parçalarını, bağlantılarını, bu parçalar üzerindeki ısıl yükleri yazılıma tanıttıktan sonra boru çapı ve basınç kaybı hesaplarını yapmak için Boru çapı sekmesine tıklıyoruz.




İster hız düşümü metodu ile isterseniz tablo tavsiyeleri ile en optimum çapları seçin














Dilersek istediğimiz hat üzerindeki boru çapını kendimiz tayin edebilir, dilersek hızlara ve basınç kayıplarına müdahale edebiliriz. Kendiliğinden balanslanmış bir hat hesaplayabilmek için ise Pencere üzerindeki “Hesapla” tuşunu kullanabiliriz. Bu sayede maksimum ve minimum değerleri arasında kalan tüm değerler otomatik olarak hesaplanacak ve akışkan hızları, boru çapları ve basınç düşümleri en optimum bir şekilde hesaplanacaktır. Daha önceden hesaplanmış hatları da yine listeden seçerek üzerlerinde değişiklikler yapabiliriz.


MTH için Proje Hesapları ile ilgili detaylı bilgi için lütfen [burayı] tıklayınız.

Bir daha ki yazıda buluşmak üzere hoşçakalın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder