10 Mayıs 2011 Salı

Kazanları Tanıyalım..

 

Merhaba arkadaşlar;
Bundan önceki günlerde yeni açılan blog sitemizin entegrasyonu ve eski yazılarımızın bir özet tekrarı ile sizlerle buluşmuştuk, bugünden itibaren mekanik tesisat alanındaki özgün blog yazılarımıza devam edeceğiz. Pek tabiki bizi yönlendiren sizin katılımınız ve güzel eleştirileriniz olacak. Bugünkü yazımızın konusunu mekanik tesisatın adeta kalbi diyebileceğimiz ve aslında yakından tanıdıkça imalat ve işletmesinin bile başlı başına ayrı bir uzmanlık alanı oldunu göreceğimiz kazanlar teşkil ediyor.

 


Şekil:1


Kazan çeşitleri ve sınıflandırılması bir çok etmene göre yapılırken, ülkemizdeki genel geçer kabullere göre; Alev/duman boruları dolaşımına göre, su hacmine göre, akışkanın özelliklerine göre ve yakıt cinsine göre sınıflandırılabilir.


Alev/duman boruları dolaşımına göre;
a. Su borulu kazanlar
b. Alev borulu/su borulu kazanlar
c. Alev borulu, duman borulu, alev-duman borulu
Su hacmine göre;
a. Büyük su hacimli kazanlar
b. Küçük su hacimli kazanlar
c. Buhar jeneratörleri
Akışkan özelliklerine göre;
a. sıcak su kazanları
b. Kaynar su kazanları
c. Kızgın yağ kazanları
d. Buhar kazanları (alçak basınç 0.5 bar’a kadar)
e. Buhar kazanları (yüksek basınç 0.5 bar’dan yukarı)
Yakıt cinsine göre;
a. Katı yakıtlı kazanlar
b. Sıvı yakıtlı kazanlar
c. Gaz yakıtlı kazanlar
d. Çok yakıtlı kazanlar


Ülkemizde kazan imalat usulleri ve standartları çeşitli olmakla beraber genellikle TS 377- Çelik malzemeden kaynaklı silindirik kazanlar, TS 497 – Çelik malzemeden kaynaklı, TS 3101 – Sabit kazanların yapım kuralları, TS 3362 – Basınçlı kaplar hesap usulleri standartları kullanılmaktadır. Yine aynı şekilde bizim standartlarımızı kapsıyan ve daha geniş imkanlar sunan AD-merkblatta, Brau Veritas, ABS, ASME gibi standartlarda da kazan imalat usulleri ile ilgili bilgileri bulabilirsiniz. Hepsine zaman içinde değinecek ve püf noktaları ile aralarındaki farkları irdeleyiceğiz.
Aşağıda 1,000,000 Kcal/h kapasiteli bir kızgın yağ kazanının serpantin teknik tesmini bulabilirsiniz.

 


Şekil.2

 


Şekil.3


Bir dahaki yazıda görüşmek üzere, hoşçakalın…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder