19 Haziran 2015 Cuma

Geçmiş Zaman Olur ki..

 

Merhaba arkadaşlar;

 

Bugün yine nostalji günümüzdeyiz. Geçmişi yad etmek, olayları insanları hafızamızda tazelemek hem bir tür beyin jimnastiği hemde bir vefa borcu. 2014’ün son ayları ve 2015 geçmişi ve kültürü şekillendiren bir çok kaybın yılı oldu. Neredeyse yaprak dökümü oldu diyebiliriz. Umarız yitip giden değerlerin -negatifde, pozitifde olsa- en kısa sürede kıymetleri anlaşılır ve hakları teslim edilir.

Bize düşen olayları ve insanları incelerken o günün şartlarını göz önünde bulundurmak, geçmiş ile günümüzü kıyaslarken hakkaniyetli olmaktır. Mesela 1923 Türkiyesinde osmanlı borçlarını ödeyen cumhuriyetin ülkeyi demir ağlarla örmesine gönderme yaparken, 600 milyar dolar dış borç ile yapılması gereken demiryolunun dünyayı kaç kere dönmesi gerektiğini düşünmektir.

Kısa bir girizgahtan sonra bugün ki yazımızın konusu olan bir CD Cover’ı sizlerle paylaşmak istedim. Bildiğiniz gibi MTH paket yazılımı 1994 senesinden beri piyasalara hizmet veriyor. İlk sürümleri Windows 3.1 ve hemen ardından Win’95 için geliştirilmişti.


Mayıs 1998 yayını v2.1 sürümü

Yayınlandığı günlerde 17-18 Disket ile kullanıcılarına ulaşan MTH paket yazılımı, yazılım dünyasındaki ilerlemeler sayesinde Mayıs 1998 ‘de içeriğini CD'ye taşıyarak kullanıcılarına daha kompakt bir kurulum ve destekleyici dökümanlar ile birlikte ulaşmaya başladı.

Versiyon olarak 2.0 tabanına sahip olan Mayıs 98 yayınlı bu sürüm 16bit den 32bit’e geçişi de sembolize ediyordu. 386 ve 486 tabanlı işlemciler ile hız kazanmaya ve bugünlere ışık tutmaya başlayan donanım dünyası sayesinde MTH kullanıcıları disketlerden CD ortamına terfi etmiş ve 32bit yazılımların hızına alışmaya başlamıştı.

Günümüzde işlemciler 7 çekirdekli, hafızalar GB ile HDD’ler TB ile satılırken, 1998’in kısıtlı imkanları ile seçkin MTH kulanıcıları aradıkları hızı ve esnekliği yaşamaya başlamıştı.

Bugünlerde mezun olacak mühendis ve sektör çalışanlarının doğduğu tarihlerde piyasalara hizmet veren MTH paket yazılımı gelişmeye ve yeni özellikler kazanmaya devam ediyor.

Bir daha ki yazımızda buluşmak üzere, hoşcakalın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder