29 Temmuz 2015 Çarşamba

MS Excel vs. Uygulama

 

Merhaba arkadaşlar;

Bugün ki yazımızda excel tabanlı yazılımlar ile Stand-Alone uygulamalar arasındaki farkları inceliyeceğiz. İki ortamında kendine göre pozitif ve negatif taraflarını irdelemeye çalışacağız.

Bildiğiniz üzere Excel uygulaması genel manada tablolama yazılım sınıfı içine giriyor. Önce ki örnekleri olarak Lotus Worksheet’i sayabileceğimiz bu tarz yazılımları her büyük yazılım firması üretti ve sattı, günümüze en gelişkin olanı MS Excel kaldı.

Basit manada hücrelerden oluşan ve hücrelerin birbiri ile etkileşimi üzerine kurulu bir yapısı olan tablolama yazılımları, verilerin sınıflandırılması, finans, mühendislik ve istatistik alanlarında hızlı çalışmalar yapılmasına olanak sağlıyor. Bunun yanında veri miktarı arttıkça yavaşlama ve veride ki kontrolü kaybetme riskini de bünyesinde taşıyor.

Ecxel üzerinde yapılan çalışmalar genellikle 1-2 sayfayı geçmeyen, birinci sayfada veri giriş bilgilerinin olduğu, diğer sayfalarda ise bu verilerin işlenmiş olarak sunulduğu ortamlar. Oluşacak verilerin filtrelenmesi ve hızlı işlemlerden geçirilmesi çok zor ve riskli.

Günümüzde AutoCAD yazılımının sahip olduğu lisp diline benziyen düşük seviyeli diller ile birlikte çeşitli macro’lar oluşturulabilmekte ve belli kaideler içinde bu macrolar işletilmektedir. Sınıf olarak genel maksatlı bir yazılım olduğu için makrolar ile özelleştirilmeye çalışılsa bile büyük çaplı projeler hazırlamak ve sunum için yeterli değildir.

pozitif yönü ise excel çalışan her makinede (uygun versiyonlarda ise) çalışma yapılabilmesi ve genellikle bedava (lisanslama açısından koruma özellikleri zayıf olduğundan) olmasıdır.

Stand-alone uygulama tanımı bu sınıfta ki yazılımların çalışmak için başka yazılımlara ihtiyaç duymamasıdır. Bu size istediğiniz işletim sistemi ve bilgisayar üzerinde bu tarz yazılımları çalıştırma imkanı verir. Örnek olarak stand-alone yazılım windows xp üzerinde de, window 8 üzerinde de çalışacaktır.

Stand alone yazılımlar için başka yazılımlara para vermeniz gerekmez, böylece sadece sahip olmak istediğiniz yazılım için para ödersiniz.

Bu sınıfda ki yazılımlar kendi sahip oldukları profesyonellik çerçevesinde mümkün olan en az veri girişi ile en büyük miktarda veri oluşturmanıza yardımcı olurlar, örnek vermek gerekirse eğer bu yazılım bir görüntü işleme yazılımı ise kaplama malzemeleri ile birlikte, bir mühendislik yazılımı ise ilgili standartların emrettiği formül ve tablolarla size ulaşır.

Stand alone yazılımlar excel makrolarının aksine veriyi işleme ve sunumda çok önemli avantajlara sahiptir. Kullanıcı veri girişleri ile olası tavsiye değerleri sizin için listeler ve çalışmalarınıza hız ve esneklik katar.

Son bir kriter vermek gerekirse excel macrolarını her isteyen yazarak bir profesyonellik çan eğrisi oluştururken, stand alone yazılımlar bu çan eğrisinin en tepesindeki prosefyoneller tarafından oluşturulur ve sizlere sunulur.

Unutmayın bedava etiketi taşıyan her ürün aslında parasını sizin vaktinizden ve emeğinizdan çalarak çıkartır.

Bir daha ki yazıda buluşmak üzere, hoşcakalın..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder