28 Eylül 2015 Pazartesi

MTH Püf Noktaları-9 : İç Yük Ekleme Sihirbazı

 

Merhaba arkadaşlar;

Proje tasarım safhaları içerisinde MTH paket yazılının sağladığı kolaylıkları ve süprizleri daha detaylı paylaşacağımız MTH Püf noktaları yazı dizimizde yeni bir konu ile sizlerle birlikteyiz. Bu yazımızda MTH Modüllerinden Isı yükünde İç yük ekleme sihirbazını inceliyeceğiz.

Isı kazancı hesapları, ısı kaybı hesaplarından daha karmaşık bir analiz sürecine bağlıdır. Isı yükünü oluşturan bileşenler arasında Radyasyon yükleri, Transmisyon yükleri, iç yükler ve sistem yükleri bulunur. Tüm diğer yükler haricinde iç yükler olarak adlandırdığımız, insan yükler,, aydınlatma yükleri ve elektrikli cihazlar yükleri ısı kazancı hesabı içerisinde belli saatlerdeki kullanılma yüzdelerine göre hesaba dahil edilirler.

Bir örnek vermek gerekirse bir ofis projesindeki insan yükleri gece saatlerinde %0 mertebesindeyken, mesai başlangıcı ve bitişi sırasında %50-75 bandında, mesai içerisinde ise %100 bandında seyredebilir.

Bu tanımlama ile beraber schedule olarak tanımlanan ısı yükü saatlik analizi sırasında bulunan yüklere eklenecek iç yükler bu yüzdelikler ile iç yük bileşenlerinin sayısıal büyüklükleri kullanılarak hesaplanır.

Isı yükünde her mahali oluşturan yapı bileşenleri gibi iç yüklerde mahallere özel olarak belirtilmelidir. Bir hesap içerisinde olabilecek onlarca çeşit mahal içerisinde dolarak her biri için farklı farklı insan yükleri, aydınlatma yükleri ve elektirkli cihazlar yükleri eklemek zorlu bir süreç olacağından MTH Isu yükü içerisinde bir bileşen ekle çıkart sihirbazı yapısı vardır. Şimdi bu sihirbazı yakından tanıyalım.

Aletler ana menüsünden ulaşacağınız  Bileşen ekle/çıkart komutunu seçiniz.

Bileşen ekle/çıkart sihirbazında iç yükleri barındıran opsiyon olan iç yükler için opsiyonunu seçiniz. Diğer seçenekler yapı bileşenleri ve enfiltrasyon bilgilerinde toplu değişiklik yaparken kullanılıyor. İleri tuşu ile bir sonraki ekrana geçiniz.

Daha önce işlem yapılmamış ise ekle opsiyonunu seçerek ileri tuşu ile bir sonraki ekrana geçiniz.

Yapıcak işlemin seçiminden sonra, hangi mahallerde bu işlemin yapılacağı ile ilgili seçimimizi yapıyoruz. Bu sihirbazı açmadan önce Hesaplanmışlar listesi penceresinden shift veya ctrl tuşlarını kullarak seçim yapabiliriz. Böylece listede isteğimiz mahalleri görerek bir seçim listesi oluşturmuş oluruz. Bu gibi durumlarda Ben kendim listeden seçtim seçeneğini seçmek gerekecektir.

Listeden el ile seçim yapmak yerine istediğimiz kriterlere uyan mahallerin bir seferde seçilmesi için ikinci opsiyonu işaretlemek daha uygun olacaktır.

Mahal seçim kriterleri arasında mahal no, mahal adı, mahal alanı, kat no, kot, toplam insan sayısı, toplam aydınlatma gibi çeşitli kriterler mevcuttur. bu kriterlerden uygun olanlarını işaretleyerek seçim kriterini belirliyebilirsiniz.

Örnek vermek gerekirse 5. kattan büyük mahalleri seçim listesine dahil etmek için Mahal seçim kriterini kat no olarak seçiniz, Değeri kutusuna 5 giriniz. eşitlik kutusunda < işaretini seçerek 5. kattan büyük mahallerin listeye seçilmesini sağlıyabilirsiniz.

Bir sonraki ekranda verdiğiniz mahal seçim kriterlerine uygun mahallerin listesi oluşturuluyor. Sizin için uygun liste bu ise ileri tuşu ile bir sonraki ekrana geçiniz. Listeyi yeniden düzenlemek için Geri tuşu ile mahal seçim kriteri ekranına geri dönebilirsiniz.

Gelinen ekranda ekleme/çıkartma işleminin hangi iç yük tipi için yapılacağını belirliyoruz. bizim örneğinizde insanlardan kaynaklanan iç yüklerin hesaplanmasında kullanılacak verileri girceğimiz için ilk opsiyon olan İnsanlar opsiyonunu seçiyoruz ve ileri tuşu ile sonraki ekrana geçiyoruz.

Aktivite açılır listesinden seçtiğimiz mahallerin karakteristiğine uygun bir insan aktivitesi işaretliyoruz. Bu işlem ile birlikte standartların tavsiye ettiği duyulur ısı (DI) ve gizli ısı (GI) değerleri watt cinsinden tavsiye ediliyor. Bu değerleri gerekirse değiştirerek kendi sayısal büyüklüklerimizi yazılıma tanıtabiliriz. Verdiğimiz yükler doğrultusunda bu mahllerde kullanılacak toplam insan yükü watt cinsinden belirlenmiş oluyor.

Yük bilgilerinin altında m2/İnsan ve Toplam insan değerlerinden bir tanesini seçerek projemize uygun sayısal değeri yazıyoruz. örnek vermek gerekirse mimari çizim üzerinde sayabildiğimiz masa sandalye, vs. gibi insan sayısını belirleyen çizim objeleri varsa, otel odası, salon, vs. gibi mahallerde toplam insan sayısını girebiliriz. Açık alanlar, sinema, tiyatro salonu, fuaye gibi mekanlarda ise m2/insan değeri belirleyerek bir yoğunluk sayısı elde etmiş oluruz.

Bu bilgilerin ardından daha önceki safhalarda oluşturduğumuz insan yükleri için grafik adını listeden seçerek bitir tuşunu kullanıyoruz.

Bu işlem ile birlikte belirlediğimiz mahallere, belirlediğimiz kriterlerde iç yükler saniyeler içinde işlenmiş oluyor. Elle veri girmeye nazaran %90-95 oranında daha hızlı sonuç veren sihirbaz yapısı Isı Yükü yazılımına hız ve esneklik katmaya devam ediyor.

Bir daha ki yazıda buluşmak üzere, hoşcakalın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder