5 Şubat 2020 Çarşamba

KIzgın Yağlı Isıtma Sistemleri

Merhaba arkadaşlar;

Bugün konfor uygulamaları dışında kalan sistemlerde yüksek enerji taşınımına izin vermesi ile bilinen Kızgın Yağlı Isıtma Sistemlerine bir bakış yapacağız



Sulu sistemlerde yüksek sıcaklıklarda çalışılması için sistemin basınçlandırılması gerekliliği çeşitli tasarım ve imalat zorluklarına yol açıyor. Sisteme eklenmesi gereken yüksek basınç emniyet elemanları, su hazırlama tesisleri, vb.  maliyetleri de göz önüne alındığında sulu akışkan kullanan sistemlerin Kızgın su, buhar, vb. akışkanlar yerine kızgın yağ kullanıldığında daha optimum çözümler geliştirildiğini görüyoruz.

Bahsettiğimiz sakıncalardan dolayı 0-400 C sıcaklıklar arasında ki uygulamalada organik ısı taşıyıcı / kızgın yağ kullanılması daha pratik olacaktır. Atmosferik basınçta yüksek kaynama sıcaklığına sahip olduğundan 350 C sıcaklığa kadar basınçsız olarak kullanılabilir. Aşınma ve kireçlenmeye sebebiyet vermediğinden ön hazırlama sistemlerine ihtiyaç olmamaktadır.



Tüm pozitif yönlerine rağmen bu sistemleri kurlurken dikkate alınması gereken çeşitli hususlar var. Akışkanın yanma ihtimaline karşı sistemde sızıntı, döküntü ve birikinti olmayacak şekilde dizany edilmelidir. Sistemin atmosferle temasının kesilmesi oksitlenmeye eğilimli kızgın yağ akışklnı için önemli bir aşamadır. Saf azotlu yastıklamalı kapalı tip genleşme tankları techiz edilmelidir.

Kızgın yağlı sistemlerde sistem elemanları;

Kapalı tip genleşme tankı
Termin yağ rezerv tankı
Sirkülasyonm pompası
Vanalar
Filtreler
Seviye göstergeleri
Kompanzatörler
Tahliye vanaları
Blöf vanaları
Doldurma pompaları



Sistem ihtiyaçlarının belirlenmesi için Kızgın yağ debi hesabı aşağıda ki şekilde yapılabilir.

Kızgın yağ akışkanlı sistemlerde kazanda üretilen enerji kızgın yağa aktarılarak proses alanına gönderilir. Kızgın yağın kazandan alacağı enerji yağın ısınma ısısı (cp kJ/kg) ile ilgili olup yağın sıcaklığına bağlı olarak değişen bir ısınma ısısı sözkonusudur.

Pratik olarak sistemin kazan çıkışı ve dönüşü sıcaklıkları arasında kalan ısınma ısısı seçilerek debi hesabı yapılabilir. 

cp = (cp giriş + cp çıkış) / 2

Q = m . cp. dt den

transfer edilen ısı miktarı hesaplanır. Bu formülde

Q : transfer edilen ısı (W)
m : kütlesel debi (kg)
dt : sıcaklık farkı (C)
cp : ısınma ısısı (kj/kg)

Ortalama bir sistemin çalışma sıcaklığının 200 - 320 C tasarlandığında

 ro x cp = 500 kcal/m3K değeri elde edilir.

V = q / (ro x cp x dt)'den

kızgın yağ debisi hesaplanmış olur.

Bir sonra ki yazımızda kızgın yağlı sistemlerde boru çapı ve basınç kaybı hesabına değineceğiz, görüşmelk üzere hoşçakalın.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder