4 Mart 2021 Perşembe

Yangın Tesisatı : Hidrolik Hesap Püf Noktaları

 Merhaba Arkadaşlar;




 

 

 

 

 

 

Yangınla mücadale tesisatlarında en önemli kriter yangın sınıfına göre belirlenen debi ve basıncın istenilen süre boyunca tedarikidir. Birinci ve en geçerli kriter olan söndürme suyunun ortamlara taşınması için işlevsel bir tesisat oluşturulmalıdır. Yangın Dolabı, İtfaiye su alma ağzı, Sprinkler tesisatı, Yangın suyu tedariği ve deposunun doldurması gibi sistem elemanları arasında ki boru şebekesi tasarımı bu sebeble büyük önem taşımaktadır.

Yangın tesisatı ile genel geçer kaideler sunan NFPA, TS, EN, Tüyak gibi normların tavsiye ettiği değerler optimize edilmeli ve projemize ve ihtiyaçlarımıza %100 uygun hale getirilmelidir. Optimizasyon seçenekleri arasında en çok kullandığımız seçenek ise Hidrolik Hesaplardır.

Hidrolik hesabın kapsadığı alan aile ilgili öncelikle bir Risk analizi yapılmalıdır. Bu risk analizi mimariyi tanımak, işletme şartlarını bilmek, talep edilen yangın dayanım değerlerinin tespit edilmesi ve buna göre malzeme seçimi yapılması ile başlayacaktır.
 


 

 

 

 

 

 

 

 

Uygulama alanına göre uygun sprinkler ve söndürme aparatlarının tespiti yapıldıktan sonra tehlike sınıfına göre tavsiye edilen sprinkler yerleşimi yapılmalıdır. Bu kısımda Sidewall tipi sprikler için atış mesafesi doğru seçilmelidir. Asma tavan olmayan Salon, Yatak odası gibi yerlerde derinlik 4-4.5 m geçiyorsa Extended coverege tipler tercih edilebilir. Yine NFPA 13 Table 8.6.5.1.2 tablosu yardımışla kiriş havuzlarına en uygun yerleştirme ebatları seçilmelidir.

Mahallerin dış ortama etkilerini göz önünde bulundurarak tesisat tipi de Islak veya Kuru olarak belirlenebilir. Genellikle ısıtılan ve bina içerisindeki zona'lar için işletmesi veya imalat maliyetleri daha düşük olan ıslak borulu sistem tercih edilebilir. Ankara ve benzeri şihirlerde özellikle dış ortama açık otopark, vb. mahaller için ise Kuru borulu sprikler sistemi teçhiz edilmelidir.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sprikler seçiminde mahal karakteristiği bilinmelidir. Sprinkler Aktivasyon sıcaklığı her mahal için ayrı ayrı tespit edilmelidir. Yoğun kullanılan mahallerde 68', elektirik ve şalter odaları için 79' , Kazan daireleri için 93' tercihleri yapılabilir.

Yangın tesisatın da kullanmaktyan kaçınacağımız özel parçaların arasında Çekvalf'ler gelmektedir. Kat vana guruplaması, Yangın pompası basma hattı ve İtfaiye su verme ağzı gibi yerler haricinde tesisatta kullanmamakta fayda vardır.

Alarm vanaları ile ilgili olarak sistem seçimine bağlı olmakla beraber Islak izlemeli alarm vanaları seçiminde orta tehlike sınıfında bir zone için 4831 m2 geçmemesi istenir, Kuru izlemeli alarm vanalarında ise tehlike sınıfına bağlı koruma alanı yerine izleme yapılacak zonun iç haçminin 2838 Lt. geçmemesi istenmektedir.



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yine kuru borulu sistem tercih edildiğinde her bir kuru izlemeli alarm vanası için yaklaşık sistemin 1/6'sı oranında debide hava sağlayacak kapasitede Basınçlı hava kompresörü de teçhiz edilmelidir.

Bir sonra ki yazımızda örnek bir hidrolik hesabın yapım basamaklarına bakacağız, hoşçakalın..



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder