2 Mart 2023 Perşembe

MTH için U Değeri Hesabı : Isı Yalıtım formu

 Merhaba arkadaşlar;








Bugün ki yazımızda MTH için U Değeri hesabı içerisinde yer alan ısı yalıtım formu hesap penceresi ile ilgili bir bilgiyi sizle paylaşmak istiyoruz. Bildiğiniz üzere MTH için U Değeri Hesap yazılımı TS825 Isı yalıtım formu standardında hesap yapıyor ve tüm föyler bu hesap standardının istediği şekilde projelerinize dahil edilebiliyor.

Çok hızlı bir şekilde ısı iletim katsayıları hesaplanıyor ve ts2164 standardında ısı kaybı hesabı içerisine çağırılabiliyor. 

Yine MTH için U Değeri hesabı içerisinde Hesap ana menüsü altında yer alan Isı Yalıtım formu komutu ile isterseniz ısı kaybı hesabınızı yapmadan önce veya dilerseniz de hazır bir ısı kaybı dosyası içinden ısı yalıtım formu oluşturabilirsiniz.


Şekil-1


Bir kolaylık olması açısından MTH için U Değeri hesabı sizin için başka bir ısı kaybı dosyasını da filtreleyerek bir ısı yalıtım formu oluşturabilir.



Şekil-2


İlgili sekmede yer alan GÖZAT tuşunu kullanarak hazır bir ısı kaybı dosyası gösterebilirsiniz. Bu şekilde yazılım ısı yalıtımı oluşturmak için dosya yolu gösterilen bir ısı kaybı dosyasını filtreleyerek ısı yalıtımına esas bütün bileşenlerin listesini çıkartacaktır.


Şekil-3


Bu imkan sayesinde kullanıcılar autocad dosyası içerisinden veya ozalitler üzerinden herhangi bir ölçüm yaparak zaman kaybetmeyecek. Isı kaybı dosyası içerisinden bütün metraj otomatik olarak ısı yalıtımına aktarılacaktır.

Yalnız dikkat etmeniz gereken bir husus olarak, Hedef ısı kaybı dosyasında kullanılan ısı iletim katsayılarının karşılıkları ısı yalıtım formu hesabı yaptığınız bu aktif U Değeri dosyası içerisinde yok ise yazdırma tuşunu kullandığınızda Bina özgül ısı kaybı hesap föyünde bileşenlerin detayları gözükmeyecektir. Çünkü Isı kaybı içerisinde ki bileşenler ile o anda hesap edilen u değeri hesapları arasında içerik farkı vardır. 


Şekil-4


Bu gibi durumlarda bina özgül ısı kaybı hesap çıktısında bileşen detaylarını görmek için ısı kaybının kullandığı u değerini içeren dosyanın açılarak ısı yalıtımın hesabının o şekilde oluşturulması gerekmektedir. Bu sağlanırsa bina özgül ısı kaybı hesap listesi ısı iletim katsayılarını içerecek şekilde oluşacaktır.


Şekil-4


Bir hatırlatma olarak ısı yalıtımına dahil olmayan iç duvarlar ve Kapı/pencere bileşenlerinin detayları da listede gözükmeyecektir.

Toplamak gerekirse bir daha ki çalışmanızda Bina Özgül Isı Kaybı hesap çizelgesinde bileşenlerin detaylarını göremezseniz hemen aklınıza işaret ettiğiniz ısı kaybı dosyasında ki bileşenler ile şu anda u değeri hesabında açık olan u değeri hesdaplarının farklı olduğudur. Hemen ana menüden Dosya / Aç komutu ile uygun u değeri dosyasını açarak ısı kaybı yolunu tekrar gösteriniz. sorun çözülecektir.

Bir dahaki yazıda buluşmak üzere hoşçakalın.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder