24 Nisan 2019 Çarşamba

Hava Soğutmalı Yoğuşturucu Sıcaklığı Tespiti

Merhaba arkadaşlar;












Bugün ki yazımızda soğutma tesislerinde hayati öneme sahip yoğuşturuculara genel bir bakış yapacağız ve hava soğutmalı yoğuşturucu sıcaklığı tespitinde dikkate alınması gereken hususları irdeliyeceğiz.

Bildiğiniz üzere özellikle endüstriyel soğutma tesisatlarında hayati öneme sahip yoğuşturucular Hava soğutma ve su soğutmalı olmak üzere iki ana disiplinde toplanıyor. Hava soğutmalı yoğşturucular işletme şartlarında ki pratiklik ve ilk yatırım maliyetinin su soğutmalı yoğuşturuculardan düşük olması sebebi ile seçiliyor. Bunun yanında kapasite aralığı geniş olmadığı için düşük ve orta kapasiteli tesisslerde tercih ediliyor.

Termodinamik açıdan soğutma tesir katsayısının mümkün olduğunca büyük elde edilebilmesi için tasarımda yoğuşma sıcaklığı mümkün olduğunca küçük tespit edilmelidir.





Yoğuşma Sıcaklığı C Kompresör gücü kW Soğutma gücü kW COP
40.0 11.0 39.0 3.55
47.5 12.2 35.0 2.87
55.0 13.2 32.0 2.42
62.5 14.1 28.0 1.99





Pistonlu kompresör kullanan tesislerde yüksek yoğuşturucu sıcaklığı basma işlemi sırasında pistonlarda ki akışkanın maksimum sıcaklığını da yükseltir. Kullanılan yağın sıcaklığının artması ile beraber yağın kalitesi ve işlevide azalacaktır. Bu hususlara dikkat edilmelidir.

Bir daha ki yazıda buluşmak üzere hoşçakalın.










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder