12 Mayıs 2011 Perşembe

Ücretsiz Vitrifiye Çizimleri..

 

Merhaba arkadaşlar,


Bugün sizlerle Autocad ortamında sıkça kullandığımız ancak mimari çizimde gereken düzen ve intizam olmadığı için çizimlerimizi çokda bütünlemeyen vitrifiyeler ile değiştirebilceğiniz, mekanik tesisat çizim kurallarına ve ilgili firmaların üretim standartlarına uygun çizilen blokları sunmak istiyorum.


Mesleğe başladığımız dönemlerde herkezde bir blok telaşı vardı. çok iyi hatırlarım bir abimiz bloklarımı veririm ama X Beyin çizimlerinde kullanamazsınız demişti. Ne günlermiş onlar şimdi bloktan bol şey yok piysada ama önemli olan tabiki baştan savma değil ilgili standartlara uygun ve/veya üretici firmanın yayınladığı standartlarda olsun.

Ücretsiz bloklara aşağıdaki linklere tıklıyarak ulaşabilirsiniz.

tesisatguncesi-vitrifiye.zip [460 KB]

 

Yeri gelmişken, çizimdeki istemediğimiz blok ile yeni bloğumuzu nasıl exchange edeceğimizi de anlatalım.


[AutoCAD 2007 ve sonrası]


Öncelikle eski çizimimizi açalım ve değiştirmek istediğimiz bloğu seçelim.

 

Bloğun üstüne sağ-tıklıyarak açılan pop-up menüden blok editörünü çağıralım. Bu işlem ile kendi orjinal mimari çizimimiz yerine ekrana sadece seçtiğimiz bloğu düzenliyebileceğimiz bir pencere açılıyor. Bu pencere üzerinde eski çizimi silmeden önce insert komutu ile değiştirmek istediğimiz standarda uyan bloğu Browse tuşu ile bulup açalım, tabiki bu açma işlemi sırasında ölçeklere dikkat etmekte fayda var, bizim yayınladığımız bloklar 1=1 ölçeğinde, 1/100 çizime insert etmek için .01 oranında küçültmeniz gerekebilir. 

 

 

Insert noktası olarak uygun bir noktayı işaretledikten sonra, eski bloğumuzu çizim oramından temizliyoruz. Bu işlemin ardından Close Block Editor tuşu ile pencereyi kapatarak orjinal çizime geri dönüyoruz.

İşte çizmimizin son hali, yaklaşık 3-4 sn. içinde hazır.

 

Bir dahaki yazıda görüşmek üzere hoşçakalın…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder