7 Mart 2018 Çarşamba

Mekanik Tesisat Projelerinde BIM

Merhaba arkadaşlar;

Bina Bilgi Sistemi (Building information system) süreçlerini değerlendirdiğimiz bu yazımızda Fayda/Maliyet yapısı açısından BIM'in proje süreçlerine katkısını inceliyeceğiz. Ülkemizde yok denecek kadar az önem verilen BIM süreçlerinin yurt dışında neredeyse kanuni zorunluluk haline geldiğini görüyoruz.














2014 yılında Avrupa Parlamentosu, BIM’in kamu inşaat projelerinde sunduğu fırsat ve avantajlara dikkat çeken ve kamu yetkililerini kamu işlerinde BIM kullanmaya teşvik eden bir Kamu Sektörü tedarik direktifini onayladı. Mekanik Tesisat Proje süreçleri içerisinde disipliler arası koordinasyon en az dikkatimizi çeken ancak tasarım ve imalat alanında hayati öneme sahip bir süreçtir.

Bu süreci ülkemizde tecrübeli elemanlar istihdam ederek ve yerinde çözümler bularak yönetmeye çalışıyoruz. Verimlilik açısından bakıldığında bu çözüm yönteminin çok maliyetli olduğu ortaya çıkıyor. Mimari, Elektrik, Mekanik disiplinlerinin proje tasarımı süreçlerinde birbirlerinin ihtiyaçlarının farkında olması hem proje tasarım sürecini hem de imalat sırasında yerinde çözüm verimsizliğini gidereceği öngörülebilir.









Farklı profesyonellik seviyesine sahip disiplin içi bilgi paylaşımı ve disiplinler arası bilgi paylaşımını gerçekleştirebilecek tek mecranın sağlam bir BIM yapısı olduğunu görüyoruz.

Mimari tasarım ile birlikte başlayan imalata yönelik tüm adımların disiplinler arası bilgi paylaşımı ile imalat süresini ve maliyetini çok kısalttığı bilinmekte.

Projeye dahil tüm mahallerin ulaşılabilir teknik özellikleri ve ihtiyaçları proje içerisinde tüm disiplinlerin ulaşabileceği bir mecrada bulunması, yine disiplinler arası ihtiyaçların aracılar kullanılmadan BIM sunucusundan edinilmesi hem tasarım ile ilgili yanlış anlaşılmaların önüne geçecek hem de projeye maksimum verimi kazandıracaktır.










Örnek vermek gerekirse Mimarın tasarladığı ortam aydınlatması değerlerinin mekanikcinin soğutma yüküne etkisi hem de elektrikcinin karşılaması gereken kapasite değerlerini ilk elden paylaşabilmesi, aydınlatma ile ilgili tüm sorunların en başından çözülmüş halde imalatın ilerlemesini sağlayacaktır.

Bir BIM çözümü olarak MTH Paket yazılımının sağladığı veri paylaşım imkanları proje tasarımları ve imalatlarda aradığınız hızı size kazandıracaktır.


Bir daha ki yazımızda buluşmak üzere, hoşcakalın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder