27 Eylül 2016 Salı

Güncel : Hindistan uzaya 20 uydu göndererek rekora imza attı

Merhaba arkadaşlar;
















Bugün Hindistan adına güzel bir gelişme ile sizlerle birlikteyiz, gönül isterki güzel gelişmeler Türkiye de olsun. Uzun yıllar İngiliz sömürgesi altında inim inim inleyen, nüfusun çoğunluğunun temiz içme suyuna erişiminin olmadığı Hindistan kendi uzay ajansını 1969 yılında kuruyor. Bu tarihten itibaren üstün emekler ile günümüze ulaşan bu çalışma son meyversini geçtiğimiz günlerde verdi.

Andra Pradeş eyaletindeki Satish Dhawan Uzay Üssü’nden fırlatılan ve aralarında Almanya, Kanada, ABD ve Endonezya’ya ait uyduların da bulunduğu tam 20 uyduyu taşıyan PSLV C-34 roketi, görevini başarıyla tamamlayarak uyduları yörüngelerine bıraktı.

Hindistanı bu başarıya götüren yıllara göz atacak olursak, o tarihlerde ülke olarak bizim uğraşılarımızın da en azından Hindistanın ki kadar değerli olduğunu göreceğiz.



Tarih Hindistan Türkiye
1969 Ulusal uzay ajansı kuruldu. Kanlı Pazar olayı yaşındı
1975 Hint yapımı ilk uydu yörüngeye yerleşti Amerika Türkiyeye silah ambargosuna başladı
1980 Hint yapımı roketle yörüngeye uydu gönderildi 80 Askeri darbesi ile siyasi yaşam yön değiştirdi
2008 Aya inceleme uydusu gönderdi Son İstiklal Savaşı gazisi 110 yaşındaki Yakup Satar vefat etti
2015 İlk derin uzay gözlem uydusunu yörüngeye yerleştirdi Yolsuzluk iddiaları ve önergeler ile ilgili 4 eski bakan ile ilgili Yüce Divan oylaması mecliste yapıldı.
2016 20 Uydu aynı roketle yörüngeye yerleştirildi. Silahlı kuvvetler kendi meclisini bombaladı


Türkiye jeolojik olarak da fay hatları üzerinde, siyasi olarak da fay hatları üzerinde. Bu fay hatlarının uykuda olduğu tek dönem Cumhuriyetin ilk yıllarıdır. Bu yıllarda ki aklı selim politikalara geri dönülüp, fay hatları tekrar uykuya yatırılmalıdır, İşte ozaman milli beraberlik ve inkişaf sağlanabilir.

Bugün ki yazımızda Hindistanın başılarına bir göz atıp gururlandık. Darısı başımıza.

Bir daha ki yazıda buluşmak üzere, Hoşçakalın.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder