28 Kasım 2023 Salı

Sprinkler Boru tesisat tipleri

 Merhaba arkadaşlar;


Info | L & K Fire Protection


Bugün ki yazımızda yangından korunma yöntemlerinin başında gelen sprikler boru tesisat tipleri ve birbirlerine göre avataj/dezavantajlarını masaya yatırdık. Yangından korunma tesisatı ile ilgili diğer blog yazılarımızı okumak ve bu yazının size kazandırdığı faydaları payalşmak için makaleyi beğenip paylaşmayı unutmayın. 


Otomatik yangın sprinkler sistemi tasarlarken boruların nasıl düzenleneceğine ilişkin birkaç seçenek vardır. Bu karar sprinkler sistemini birkaç farklı şekilde etkiler. Suyun su kaynağından sprinklere nasıl aktığını, sistemin nasıl hesaplandığını ve kullanılan bileşenleri değiştirir. Bu düzenlemelerin bazılarının ne zaman kullanılabileceği konusunda da sınırlamalar vardır.

Her bir boru tesisatı düzenlemesinin avantajlarını ve dezavantajlarını anlamak, yangın sprinkler tasarımcılarının, mühendislerinin ve montajcıların kendi senaryoları için en iyi düzenlemeyi seçmelerine yardımcı olabilir. Bu blog, kullanılan en yaygın üç boru tesisatı düzenlemesini inceleyecek ve her biri hakkında kısa bir tartışma sunacaktır.

 


Ağaç Yağmurlama Sistemi 

ıkmaz sistemler” olarak da adlandırılan ağaç sistemleri, NFPA 13 (Yağmurlama Sistemlerinin Kurulum Standardı) ilk geliştirildiğinde tasarlanan ilk yağmurlama sistemi türüydü. Yağmurlama boru yerleşiminin en temel sistemidir. Ağaç sisteminde, çapraz şebeke ve branşman hatları yalnızca tek bir noktada birbirine bağlanır; bu, suyun çalışan bir sprinklere akması için yalnızca tek bir yol olduğu anlamına gelir. Genellikle küçük sistemlerde veya su basıncının iyi olduğu sistemlerde kullanılırlar.  

Borulardaki sürtünme kaybı açısından en az verimli sprinkler sistemi türüdür ancak kurulumu en basit olanıdır. Ağaç sistemleriyle ilgili hidrolik hesaplamalar en temel hesaplamalardır ve elle yapılabilir. Daha az boru olduğundan, bu sistemin kurulumu diğer boru düzenleme türlerine göre daha az maliyetli olabilir, ancak suyun sprinklere giden tek yolu olduğundan daha fazla akış ve basınç gerektirir. Dikkate alınması gereken diğer bir nokta da eğer boru çizelgesi yöntemini kullanarak tasarım yapıyorsanız düzenin ağaç tipi bir düzen olması gerektiğidir, ancak bu nadirdir.

  

 

 

 

Döngülü Yağmurlama Sistemi  

NFPA 13, döngülü bir sprinkler sistemini "suyun çalışan bir sprinklere akması için birden fazla yol sağlayacak şekilde birden fazla çapraz şebekenin birbirine bağlandığı ve branşman hatlarının birbirine bağlanmadığı bir sprinkler sistemi" olarak tanımlar. Başka bir deyişle, çapraz ana boru bir döngü oluşturur ve branşman hatları döngüden uzağa doğru uzanır. Döngülü ve ızgaralı sistem arasındaki en büyük fark, döngülü bir sistemde branşman hatlarının bir çıkmaz sokağa yol açmasıdır, ızgaralı bir sistemde ise branşman hatları her iki uçta da ana hatlara bağlanır. Bu, döngülü bir sistem için suyun branşman hattına ulaşana kadar iki yola sahip olduğu, bu durumda etkinleştirilmiş sprinklere giden yalnızca bir yolun olduğu anlamına gelir. 

 Döngülü yağmurlama sistemi, ağaç sistemine göre daha iyi hidrolik özelliklere sahiptir. Döngülü sistemler hidrolik olarak ağaç sistemlerden daha iyi performans gösterirken, hidrolik özellikleri ızgaralı sistem kadar iyi değildir. Döngülü bir sistemle ilgili hidrolik hesaplamalar, ızgaralı bir sistemdeki kadar karmaşık değildir ancak bir ağaçtakinden daha karmaşıktır. Ek olarak döngülü sistemler, ızgaralı sistemlerle aynı sınırlamalara ve tasarım hususlarına sahip değildir. 

 

 


Izgaralı Yağmurlama Sistemi 

 NFPA 13'e göre ızgaralı bir sprinkler sistemi, "paralel çapraz şebekelerin birden fazla branşman hattıyla bağlandığı, çalışan bir sprinklerin branşman hattının her iki ucundan su almasına neden olurken diğer branşman hatlarının çapraz şebekeler arasında su transferine yardımcı olduğu" bir sistemdir. Izgaralı sprinkler sistemleri, branşman hatlarındaki sprinklerlere birden fazla akış yolu sağlayacak şekilde tasarlanmıştır. Bu çok yollu tasarım, diğer sistem konfigürasyonlarıyla karşılaştırıldığında sistem boruları boyunca basınç kaybı potansiyelini azaltır. 

İlgili hidrolik hesaplamaların karmaşık doğasından dolayı, boru ağının değerlendirilmesinde ve ızgaralı sistemlerin basınç gereksinimlerinin belirlenmesinde bilgisayar hidrolik programlarının kullanılması neredeyse her zaman gereklidir. 

Izgaralı sistem avantajlı hidrolik özelliklere sahip olmasına rağmen, kullanımıyla ilgili bazı sınırlamalar ve tasarım koşulları bulunmaktadır. Örneğin, kuru boru sistemleri ve çift kilitlemeli ön tepkime sistemleri için ızgaralı sistemlere izin verilmez, çünkü aşırı miktarda hava sistem borularında sıkışıp kalabilir ve bu da suyun çalışan sprinklerlere ulaşmasını önemli ölçüde geciktirir. Tek bir kilitlemeli veya kilitlemesiz ön tepki sistemi bu gerekliliğe tabi değildir.

 

Günümüzde birçok sistem, karmaşık mimari özellikleri karşılamak veya mevcut bina genişletmelerine yardımcı olmak için birbirine bağlanan ağaç, döngü ve ızgaralı konfigürasyonların bir kombinasyonu olabilir. İster ağaç, döngü veya ızgaralı sistem kullanıyor olun, herhangi bir sprinkler sisteminin kurulum gereksinimleri, Sprinkler Sistemlerinin Kurulumu Standardı olan NFPA 13'te bulunabilir.

 








Yangın hesapları ve seçimini ile ilgili en başarılı çözümü, piyasalarda 30. yaşını kutlayan, Türkiyenin ilk ve tek profesyonel ısıtma kilma soğutma hesap yazılımı MTH Paket içinde bulacaksınız. MTH Paketini yakından tanımak ve projelerinizde aradığınız kesin, hızlı, güvenilir çözümler için [burayı] tıklayınız..

Bir dahaki yazıda buluşmak üzere, hoşçakalın

 

   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder